top of page

När du fått hem din valp

Här kommer lite information som är viktig för dej som precis skaffat valp!

Utsätt hunden vid olika ljud i hemmet

Tassa inte runt på tå i hemmet för att inte störa valpen utan låt livet rulla på som vanligt. Vänj valpen vid TV, dammsugare, gräsklippare, hårfön, telefonen, dörrklockan, slammer med kastruller och allt annat som låter i ett hem.

Låt hunden träffa olika människor

Din hund behöver vara ok med att umgås med och hanteras av andra människor än du (klappa, ta i, lyfta, peta i munnen, titta i öronen och så vidare). Inte minst är det nödvändigt när du ska besöka veterinären. Det kan också uppstå situationer när du måste förlita dig på att andra människor kan ta hand om din hund, till exempel om du skulle bli sjuk/skada dig eller vara tvungen att resa bort en längre tid.

Valpen behöver också vänja sig vi människor som ser ut och rör sig på annorlunda sätt, till exempel personer i rullstol, cyklister, inlinesåkare och så vidare.

Hundmöten – låt hunden träffa andra hundar

Valpen måste lära sig hundspråket och det är vi människor – av förklarliga skäl – dåliga på att lära ut. Ju fler vänliga hundar – stora som små – den träffar som liten, desto bättre förtroende får den för okända hundar. Låt gärna valpen leka lite med en annan äldre hund om den är vänlig.

 

Brist på kontakt med andra hundar efter åtta veckor har visat sig försämra hundens språk. Vänta därför inte tills efter 12-veckorsvaccineringen. Valpen har antikroppar kvar från tiken som redan har fått vaccinet och risken är mycket liten att den blir smittad om den äldre hunden har fullgoda vacciner. Nyttan med socialisering är mycket större än risken för smitta.

Vänj valpen vid olika sorters underlag
Låt valpen röra sig på gräs, grus, asfalt, snö, trägolv, mattor, sten, sand, vatten och så vidare. Då blir olika underlag ingen stor grej och den kan röra sig obehindrat i olika miljöer.

Transportera hund

Ju fler transportmedel du vänjer din hund vid, desto större rörelsefrihet har ni.

Börja alltid med korta turer, kanske bara 5 minuter, och se gärna till att det händer något kul i andra änden, till exempel en skogspromenad. Då associerar valpen att åka bil/buss/tåg/båt med spännande äventyr. Gör turerna längre efter hand.

Kom ihåg att hunden alltid ska vara fastspänd i sele eller sitta i en bur vid bilfärd. I Sverige är det olagligt att ha hunden lös i bilen.

Träna på att gå upp och ner för trappor men gör det i lagom utsträckning. Den konstiga belastningen frestar på hundens leder och muskler som inte är fullt utvecklade. Undvik gärna rulltrappor om hunden inte är så liten att du kan bära den. Det är lätt att svansen eller en tass kommer i kläm.

Öva gärna också på att åka hiss så att det inte blir en (obehaglig) överraskning senare i livet

Byt miljö med jämna mellanrum!
Ta med dig hunden till landet/stan (beroende på var du bor) och introducera valpen för sådant som förekommer där, till exempel andra djur, människor som ropar, stora fordon och maskiner, byggen/vägarbeten och så vidare.

Höga ljud

Att vänja en hund vid höga och plötsliga ljud som åska, skott och fyrverkerier tar tid och måste göras gradvis. Det finns särskilda appar och cd-skivor med olika ljud som du kan använda dig. Börja med mycket låg volym och höj allt eftersom hunden vänjer sig

Tänk på detta!
Det viktigaste när du umgås med din valp och tränar din hund är att behålla rätt tänkesätt och låta eventuella introduktioner förlöpa lugnt och behagligt. Ge valparna tid att vänja sig vid nya saker i en takt som fungerar för dem och se till att de alltid har en flyktväg om det blir för mycket. Valpen ska aldrig känna sig trängd eller hotad. Då är det bättre att komma tillbaka och försöka igen senare. Om valpar under denna period utsätts för starka sinnesintryck som skrämmer dem kan de gå i chock och påverka resten av livet. Som ägare ska du alltid sträva efter att bete dig lugnt när du miljötränar och umgås med din valp. När något oväntat händer kommer hundar att försöka kontakta sin ledare och om du blir upprörd eller rädd kommer du att påverka hunden så att den också blir rädd och orolig. Du ska komma fram säkert och signalera att det inte är någon fara.

Ensamhets övning
Du kan börja träna din valp för ensamhet när den känner sig trygg hemma hos dig. Det brukar ta ett par veckor från det att han flyttar in. Tills din valp är sex månader gammal bör den inte vara ensam för länge på en gång, men det är klokt att börja förbereda valpen så att den äntligen kan vara ensam under längre perioder. Alla hundar är individer, så arbeta i en takt som är lämplig för din valp när den tränas ensam. Målet är alltid att hålla valpen lugn och bekymmersfri när du lämnar den ifred.
Som det första steget i att träna din valp att vara ensam kan du hjälpa valpen att vänja sig vid att inte vara i samma rum. Träna regelbundet, men under korta perioder. Installera någon form av barriär, som en barngrind eller ett kompostgaller, mellan två rum. Gå då och då till ett annat rum så att valpen kan se dig, men inte följa dig. Låtsas inte vara en hund om den är nervös eller börjar morra när du tränar den ensam. Kom tillbaka när det är tyst igen. Du kan prata trevligt med din hund, men överdriv inte genom att inte lämna eller komma tillbaka. Om valpen är mycket upprörd eller inte visar några tecken på att lugna ner sig ska du naturligtvis backa, men även då, ignorera honom. Upprepa övningen efteråt. Tveka inte att se till att valpen har tillgång till sin säng och leksaker, men känn dig inte skyldig över det eller muta dem med mat eller godsaker. Även oroliga valpar lyckas ofta lämnas ensamma i sitt rum en kort stund efter några veckors ensam träning.

Öka gradvis svårigheten med ensam hundträning genom att lämna huset helt för en stund. En tur till sopptunnan kan till en början räcka, blir sedan en tur till mataffären, sedan blir det ett biobesök. Fortsätt att lämna och komma tillbaka på samma sätt som du övar genom att byta rum. En vältränad, ensamtränad vuxen hund klarar sig vanligtvis 5 timmar ensam utan problem.

 


HUR LÄNGE ?

Enligt svensk lag får man inte lämna sin hund ensam för länge och allmänna råd från Lantbruksverket säger att hundar ska rastas minst var sjätte timme om dagen. Kom också ihåg att valpar inte ska lämnas ensamma längre än en kort stund tills de är sex månader gamla. Lycka till med att träna din valp eller hund ensam.

Hur svårt det än må va, hälsa inte på hunden
när ni kommer hem, säg inte hejdå när ni går.

 

Valpen förstår inte att ni berömmer den för att valpen varit duktig och ensam hemma, valpen tror att ni alla är glada för ögonblicket, att ni är tillsammans igen. Om alla blir så lyckliga när ni kommer hem, betyder det automatiskt för hunden att det är olyckligt tiden innan, alltså när den är själv.

 

Att bara gå hemifrån utan att göra en sak av de, ja, du blir det heller inte en stor sak, inte för valpen heller, om ni är borta en kort stund kanske inte ens valpen märker att ni åkt från första början

bottom of page